Până nu demult, pivniţa era întâlnită în restaurante sau în casele celor cu adevărat împătimiţi. Din cauza condiţiilor speciale de amenajare, acest spaţiu era considerat drept o provocare. Însă datorită noilor tehnici de hidroizolare, de ventilare şi termoizolare, ea a devenit accesibilă oricărei case.

pivnita1

Vinul este un produs alimentar natural, perisabil. Expus la căldură, lumină, fluctuaţii de temperatură şi umiditate se alterează. Cei trei factori care compromit condiţia unui vin sunt lumina, umiditatea şi temperatura. A patra este considerată siguranţa acestuia. Pivniţele sunt încăperi speciale care protejează băuturile alcoolice de agenţi externi dăunători, menţinând întunericul, temperatura constantă şi umiditatea ridicată. Până nu demult acesta cameră era rar abordată în cadrul locuinţei, însă în ultimul deceniu, după apariţia aparatelor de climatizare şi izolare, amenajarea ei a devenit mult mai facilă.

pivnita2

Parametri de întreţinere
Decizia construirii unei pivniţe trebuie să intervină înainte de turnarea fundaţiei, deoarece o pivniţă bine construită cere 4-6 metri adâncime faţă de cota nivelului 0, dacă pânza freatică permite. La această adâncime temperatura variază între 8 şi 14 grade. Pentru păstrarea vinurilor este recomandată o temperatură de 10-12 grade. În vederea obţinerii acestei temperaturi şi pentru evitarea condensului, camera trebuie termoizolată. Pentru aceasta, se recomandă folosirea sistemelor performante de hidroizolare şi termoizolare de la noi atât pentru interior, cât şi pentru exterior. Şi dincolo de aceste sisteme, finisajele interioare trebuie să aibă proprietăţi specifice utilizarii la pivnite. Pentru pardoseală sunt recomandate piatra, plăcile ceramice, betonul amprentat, materiale pe care umezeala nu le va altera în timp. Nu sunt recomandate materialele textile care pot conduce la mucegai sau ciuperci dezvoltate în fibrele ţesăturii din cauza umezelii.

pivnita3

După buna izolare a pereţilor acordaţi atenţie uşilor şi ferestrelor care trebuie să asigure şi ele izolare perfectă, fiind responsabile pentru cele mai mari schimbări de temperatură. Este recomandată dublarea acestora pentru a crea un spaţiu intermediar între aerul de la exterior şi aerul de la interior.

Tot de aer ţine şi calitatea acestuia, fiind o constantă importantă pentru păstrarea proprietăţilor vinului. Filtrarea aerului se poate realiza printr-o instalaţie de climatizare, destul de costisitoare având în vedere faptul că trebuie să funcţioneze permanent sau printr-un sistem de ventilaţie din tuburi. Acest sistem este alcătuit din două tuburi, unul poziţionat aproape de pardoseală pentru fluxul de aer rece, celălalt poziţionat în tavan pentru eliminarea aerului cald. Acest sistem va împiedica şi apariţia mucegaiurilor.

pivnita4

Razele luminoase şi lumina artificială de tip neon sunt contraindicate în interiorul unei pivniţe, cea mai recomandată este lumina de tip infraroşu sau cea de la un bec normal.

Ultimul parametru de care trebuie să ţineţi cont este umiditatea. Procentul ideal de umiditate este situat între 70% si 90%. Pivniţele cu un aer uscat sunt întreţinute mai uşor, însă pot conduce la deshidratarea dopului de plută şi pierderea prin evaporare a vinului. Pentru a păstra permanent umiditatea ridicată într-o pivniţă este recomandată udarea repetată a pardoselii cu o cantitate mică de apă.

Depozitare

Pentru depozitarea vinului este recomandată poziţionarea sticlelor pe orizontală, individual, în rafturi din lemn „vopsite” cu ulei de in pentru protecţie.

Poziţia verticală nu este recomandată, deoarece dopul de plută rămâne uscat. Cu timpul îşi micşorează volumul, permiţând aerului să intre în contact cu vinul. Ceea ce conduce la oxidarea lui în timp.

pivnita5

Sfat

O alternativă modernă la tradiţionala cramă este un frigider de băuturi. El vă va permite depozitarea vinului în condiţii optime şi pentru mult timp. Nu diferă ca aspect de frigiderele obişnuite, însă parametri interiori sunt programaţi pentru păstrarea excelentă a vinurilor. Plusurile acestei vinoteci electrocasnice sunt controlul total asupra parametrilor necesari, spaţiul redus de care au nevoie, accesibilitate crescută. Printre minusuri se numără preţul destul de ridicat şi exclusivitatea pe piaţa românească a unor firme puţin populare.

Cerinţe variate

Dacă majoritatea vinurilor necesită o poziţionare orizontală, în cazul sticlelor de şampanie este recomandat exact contrariul. Acest lucru se datorează presiunii interne din sticlă. Umiditatea şi protecţia faţă de oxigenul exterior sunt asigurate de compoziţia diferită a lichidului.

pivnita6

Design

O pivniţă pentru vinuri atent organizată va fi compartimentată astfel:

  • o cameră amplasată la intrare pentru vinuri noi,
  • o cameră pentru vinuri vechi şi
  • o vinotecă de colecţie.

Ţineţi cont de această departajare în momentul amenajări, atât din motive tehnice, cât şi de securitate pentru vinurile vechi ce nu trebuie lăsate la îndemână. Chiar dacă este proaspăt construită puteţi să îi daţi o înfăţişare antichizată, prin aplicarea unei vopsele din latex sau a unei tencuieli striate. Sunt acceptate şi materiale precum gresia şi faianţa, piatra falsă sau de râu, travertinul. De cele mai multe ori se optează pentru decoraţiuni tradiţionale, cu aspect rustic, din lemn, fier forjat sau teracotă cu motive florale aplicate. Chiar dacă temperatura este scăzută puteţi să amenajaţi un mic colţ pentru degustare.

De luat în calcul

Aveţi în vedere distribuirea spaţiilor tehnice şi a pivniţei în momentul construirii, modificarea ulterioară este destul de dificilă şi costisitoare. Aceasta deoarece majoritatea pereţilor de la subsol sunt de rezistenţă, şi nu de compartimentare.

sursa

CONTACTAŢI-NE ACUM!

Vă stăm în orice moment la dispoziţie în mod gratuit pentru a vă sfătui referitor la etansarea strapungerilor. Va sfatuim si referitor la produsele ce se recomandă şi la aplicarea lor. Daca este nevoie ne deplasăm şi la sediul dvs., mergem la şantierul dvs. (uneori aceasta deplasare costa). Discutăm cu proiectanţii dvs. sau cu constructorul dvs. Stabilim de comun acord modul şi facilităţile de plată. Pentru asta doar sunaţi-ne la telefonul 0785 506 512.

Puteti sa ne trimiteţi si un mesaj prin completarea formularului de cerere de ofertă. Vă răspundem imediat (în cel mai scurt timp posibil) şi veţi fi foarte mulţumit/ă!

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.