Colecționarea vinurilor de valoare reprezintă o pasiune pentru adevărații cunoscători. Vinurile vechi, a căror vârstă ajunge să concureze o viață de om, ajung să fie vândute la prețuri exorbitante. Nu oricine a deschis ochii asupra fascinantei lumi a vinului și își cultivă această pasiune, ajunge să dețină o colecție personală de vinuri pe care să o păstreze într-un cadru adecvat.

Vinurile trebuie păstrate numai în sticle
cramă proprie

Specialiștii afirmă că de la dorință și până la a construi o cramă proprie, drumul este pavat cu lemn, piatră naturală și pasiune. „Foarte mulți români îşi păstrează cel mai adesea vinul în sufragerie sau bucătărie. Alții îl păstrează la subsol sau în balcon. Numai că aceste locuri de depozitare agresează vinul, reducându-l în final la stadiul de oțet”, afirmă Vasile Istrat, colecționar din zona Huși.

Acesta a precizat că pentru păstrarea vinului trebuie respectate o serie de condiții de temperatură, umiditate și luminozitate. „O cramă (= pivniță pentru vinuri) trebuie să aibă următoarele compartimente: o pivniță pentru vinuri noi, o pivniță pentru vinuri vechi și o vinotecă de colecție. Vinurile trebuie păstrate numai în sticle doarece doar în prezența sticlei și nu a plasticului sau a altor materiale au loc procesele chimice și biochimice care duc la învechirea vinurilor. Vinul este un produs fragil care trebuie păstrat în anumite condiții pentru a se exprima pe deplin”, a mai adăugat Istrat.

Temperatura ideală de păstrare a vinurilor este între 10 și 12 grade

Cunoscătorii afirmă că temperatura interioară într-o pivniță trebuie să rămână constantă, între 10 și 12 grade Celsius. „Pentru a fi îndeplinită această condiție, pivnita trebuie construită la 4-6 metri adâncime. În general, la această adâncime, plaja de temperatură este între 8 și 14 grade Celsius, dar acest lucru nu reprezintă o problemă”, este de parere Vasile Istrat.

Specialiștii susțin că nu sunt admise variațiile bruște de temperatură. Astfel, procesul de învechire a vinului decurge lent în limitele temperaturii ideale cuprinsă între 10 și 12 grade Celsius. „La mai puțin de 8 grade Celsius, vinul se tulbură gradat, ajungând la o compoziție lăptoasă și pierde din aciditatea normală, iar la o temperatură mai mare de 14 grade Celsius pentru o perioadă lungă de timp, procesul de îmbătrânire este grâbit, vinul își pierde calitățile și este supus unui proces de degradare, până la oțetire. De asemenea, dacă temperatura este prea mare, pierderile de vin prin evaporare sunt mari”, explică enologii.

Aceștia mai susțin că pivnițele pot fi și mai adânci de 6 metri, dacă pânza freatică permite acest lucru, iar pentru menținerea unei temperaturi constante se pot folosi diferite materiale termoizolante sau se pot construi pereți dubli, cu un spațiu gol între ei, aerul fiind un bun izolator.

Atenție la lumină și la umiditate
herzog
Pivnitele trebuie sa fie intunecoase deoarece lumina, prin radiatiile ultraviolete ataca vinul. „Exista boli care apar numai la lumina. Aici ar trebuie mentionat ca sticlele brune sint cele mai bune si nu cele verzi sau transparente. Cea mai buna sursa de lumina este cea cu infrarosu. Se poate folosi si becul normal dar numai atit timp cit utilizarea lui se reduce la activitatile curente din pivnita. Sursele de lumina cu ultraviolete, cum este neonul, sint total contraindicate”, a declarat Istrat.

Calitatea aerului din pivnita si improspatarea constanta a acestuia sint factori deosebit de semnificativi pentru pastrarea vinurilor. Astfel, pivnita trebuie aerisita in mod constant, dar ferita de curenti puternici de aer. Ideal, ar fi o instalatie de climatizare care insa nu este economica datoprita faptului ca ar fi nevoie ca aceasta sa functioneze pe tot parcursul anului.

O alternativa o reprezinta un sistem de ventilatie din tuburi, unul cu gura inferioara aproape de pardoseala pivnitei amplasat intr-un capat si altul cu gura inferioara pe tavanul pivnitei, amplasat in celalalt capat. „Ideea este ca prin tubul de la pardoseala va intra aerul rece iar prin celalalt va iesi aerul cald. Fluxul de aer este necesar pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor si a mirosurilor neplacute”, au specificat specialistii.

Un alt parametru care trebuie respectat este umiditatea. Ideal, este ca procentul de umiditate sa fie peste 70%, dar limitele umiditatii optime sint cuprinse intre 85 si 90%. Pivnitele prea uscate se intretin mai usor insa au dezavantajul ca din cauza aerului uscat dopul de pluta se dezhidrateaza si apar pierderi de vin prin evaporare.

Inginerii enologi au precizat ca vinurile se pastreaza doar in butelii de sticla cu dop de pluta asezate pe orizontala. Asezarea in aceasta pozitie este obligatorie pentru pastrarea umiditatii si a calitatilor vinului. In pozitie verticala, dopul ramine uscat si cu timpul isi micsoreaza volumul, permitind aerului sa intre in contact cu vinul, oxidindu-l.

La amenajarea unei crame este recomandat să se folosească piatra si lemnul

Sticlele de vin se pastreaza cel mai bine in rafturi de lemn protejate cu ulei de in, tehnica de constructie tip fagure, cu spatiu pentru fiecare sticla. Conform specialistilor, in general, la amenajarea unei crame se folosesc doar piatra si lemnul. Acestea au avantajul de a da un aspect rustic.

„Mobilierul trebuie sa fie din lemn, cu scaune joase si masa incapatoare pentru a putea fi servite si degustate vinurile si diferite alimente. Se mai pot folosi strachini de lut, ulcioare, carafe, linguri de lemn, obiecte decorative ce au aspect rustic. Aici depinde de imaginatia fiecaruia”, a explicat Vasile Istrat.

Pentru cei care nu au bani sa-si amenajeze o crama pentru pastrarea vinurilor, exista si o alternativa moderna. Solutia consta in folosirea de frigidere speciale. Acestea nu se diferentiaza la aspect de cele electrocasnice. „Sunt sisteme profesionale, speciale, care insa nu pot rivaliza cu o crama, chiar daca in ceea ce priveste controlul unor parametri acest lucru este mai usor de obtinut. Pe linga asta nu se gasesc oriunde de cumparat si au un pret piperat, de circa 20.000 lei”, a adaugat Istrat.

Cititi mai multe:

 

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.