Ce trebuie sa am in vedere inainte de a cumpara boltari din beton?

Inaintea cumpararii boltarilor de beton trebuie avut in vedere in primul  rand destinatia spatiului prevazut prin proiect, destinatia lor in cadrul constructiei (infrastructura sau suprastructura) si dimensiunile prevazute in proiect. Consultand un proiectant in domeniul constructiilor putem sa ne dam seama daca boltarii sunt materialele de care avem nevoie, deoarece acesta ne poate indruma spre produsul de care avem nevoie.

Care sunt domeniile lor de utilizare?

Boltarii se pot utiliza la constructii civile (anexe gospodaresti, imprejmuiri perimetrale curti, constructii provizorii), industriale  (inchideri perimetrale pentru hale, spatii de depozitare, etc.) si agricole (spatii de depozitare si /sau cresterea animalelor, etc.).

De asemenea,  boltarii se pot folosi  la construirea de fundatii (boltarii de fundatie), zidarii neportante de inchidere(boltarii de zidarie) si compartimentare pentru constructii cu  destinatiile enumerate sau alte destinatii prevazute prin proiect.

Aplicabilitatea nr. 1: modul de utilizare foarte simplu si timpul de executie mai scazut.

Aplicabilitatea nr. 2: raport cost-beneficiu, prin folosirea boltarilor de fundatie eliminam cofraje, etrieri atat ca material auxiliar cat si ca timp de obtinere a acestora si punerea lor in opera. Rezultatul este obtinerea peretilor din boltari de fundatie la drept, cu aspect estetic placut, fara a incarca mult mortar la tencuit sau fara a necesita mai mult bitum la izolatia fundatiei.

Proprietatile boltarilor din beton

Boltarii  sunt realizati din beton clasa C8/10, avand in compozitie:

 • ciment II A-S42.5R
 • agregate cu Ø max 8mm
 • aditiv plastifiant, aditiv anti eflorescenta, apa, toate in cantitati bine controlate
 • dupa retete stabilite.

Tehnologia de productie consta in vibropresarea betonului semiuscat turnat in matrite metalice folosind instalatii de productie de inalta tehnologie ceea ce ofera un produs compact cu o textura uniforma influentand in bine principalele caracteristici ale produselor:

 • absorbtie redusa de apa
 • rezistenta la inghet-dezghet
 • rezistenta la compresiune si alte cerinte stabilite de normele romanesti si europene.

Standardul care specifica materialele, caracteristicile, conditiile si metodele de incercari pentru elementele de zidarie este SR EN 771-3/2004

Boltarii de zidarie din beton sunt clasa A1 de reactie la foc, fara a fi supuse incercarii si nu contin azbest.

Tehnologia de productie consta in vibropresarea betonului semiuscat turnat in matrite metalice folosind instalatii de productie de inalta tehnologie ceea ce ofera un produs compact cu o textura uniforma influentand in bine principalele caracteristici ale produselor, respectiv absorbtia de apa redusa, rezistenta la inghet-dezghet, rezistenta la compresiune si alte cerinte stabilite de normele romanesti si europene.(vezi fisa tehnica la boltarii de zidarie atasata).

Avand dimensiuni mari si greutate scazuta, boltarii de fundatie din beton sunt folositi la realizarea elevatiilor fundatiilor sau a peretilor de subsol, ca si cofraj “pierdut”, pentru cladiri civile, industriale, agrozootehnice, cladiri anexe sau provizorii.

In functie de dimensiunile constructiei, boltarii de fundatie din beton pot fi folositi la pereti structurali, de rigidizare, nestructurali sau de umplutura.

Cum se face montajul?

Montajul se executa la fel ca zidaria clasica din caramida, cu tesere prin intercalarea rosturilor, in cazul boltarilor de zidarie, iar cei de fundatie se monteaza conform specificatiilor proiectantului, in functie de destinatia, dimensiunile constructiei si partea din constructie unde sunt folositi


 Pentru boltarii de zidarie:

Etape de executie

 1. Zidirea boltarilor incepe dupa realizarea fundatiilor si a hidroizolatiei intre fundatie si zidarie.
 2. Se traseaza directia si pozitia peretilor, pozitia golurilor de usi sau/si a altor goluri.
 3. Pentru zidire se va folosi mortar de ciment, nisip si var, aplicarea acestuia cu mistria realizandu-se atat in rosturile verticale cat si in rosturile orizontale dintre boltari.
 4. Zidaria se realizeaza prin asternerea mortarului, nivelarea acestuia cu mistria, pozitionarea boltarului si baterea usoara a acestuia cu un ciocan de cauciuc sau lemn pentru alinierea cu ceilalti boltari sau cu directia stabilita a peretelui.
 5. Boltarul se monteaza cu fata perforata in jos, prin batere mortarul intra in goluri si fixeaza boltarul pe pozitie.
 6. Excesul de mortar se aduna cu mistria iar rosturile se umplu bine cu mortar pentru a asigura legatura intre blocuri.
 7. La fiecare rand se va verifica alinierea boltarilor atat cu ata pentru constructii in plan orizontal cat si in plan vertical cu firul cu plumb.
 8. La final peretele se tencuieste cu mortar pentru tencuieli, exterioare sau interioare in functie de pozitia peretelui.

Pentru boltarii de fundatie

 1. Zidirea boltarilor incepe dupa realizarea talpii fundatiei sau fundatiilor si a hidroizolatiei intre fundatie si zidarie.
 2. Se traseaza directia si pozitia elevatiilor sau a peretilor, pozitia golurilor de usi sau/si a altor goluri.
 3. Boltarii se pun in pozitia necesara, se monteaza armatura.
 4. Se toarna betonul in boltari, cu pompa sau manual si se vibreaza cu vibratorul.
 5. Pentru a evita deplasarea boltarilor de pe pozitie, betonarea se va realiza dupa asezarea a maxim trei randuri de boltari.
 6. La fiecare rand se va verifica alinierea boltarilor atat cu ata pentru constructii in plan orizontal cat si in plan vertical cu firul cu plumb.
 7. Urmatoarea betonare trebuie realizata inainte ca betonul turnat anterior sa faca priza, iar vibratorul sa intre si in acesta pentru a realiza legatura intre rosturile de betonare.
 8. Daca este obligatorie realizarea unui rost de betonare, acesta se va realiza pe cat posibil la jumatatea inaltimii boltarului iar in plan orizontal sa nu fie la acelasi nivel pe toata lungimea zidului/elevatiei. Tipul de boltar de fundatie, armatura necesara si clasa de beton necesare, se stabilesc de catre un inginer constructor, in functie de rolul peretelui in cadrul constructiei.
 9. La final, peretele se tencuieste cu mortar pentru tencuieli exterioare sau interioare, in functie de pozitia peretelui sau se aplica straturile hidroizolante in cazul in care acesta este in contact cu terenul.

Noi recomandam ca orice beton se toarna sa fie impermeabilizat cu Radmyx.  Daca nu se mai poate turna beton, solutia recomandata este ca sa se aplice mai multe straturi (minim 2) de Radmyx Readymade Slurry (pasta) si sa se colmateze cu Radmyx Readymade Mortar santul facut in rosturile de turnare. Si strapungerile, fisurile, segregarile. Ca in https://strapungeri.afacereamea.ro

Daca v-am sugerat o idee si credeti ca ati avea o lucrare unde ar putea fi folosite boltarii nostri tratati si experienta noastra in consultanta si lucrari contactati-ne pentru o oferta: folosirea boltarilor nu se face intotdeauna corect, desi reprezinta unele din cele mai ieftine materiale de constructii. Trebuie experienta in hidroizolatii, termoizolatii, ventilatie, incalzire, alegerea si aplicarea finisajelor, instalatii electrice si de apa. Avem aceasta experienta si aceste cunostinte si oameni calificati pentru acestea.

CONTACTAŢI-NE ACUM!

Vă stăm în orice moment la dispoziţie în mod gratuit pentru a vă sfătui referitor la etansarea strapungerilor. Va sfatuim si referitor la produsele ce se recomandă şi la aplicarea lor. Daca este nevoie ne deplasăm şi la sediul dvs., mergem la şantierul dvs. (uneori aceasta deplasare costa). Discutăm cu proiectanţii dvs. sau cu constructorul dvs. Stabilim de comun acord modul şi facilităţile de plată. Pentru asta doar sunaţi-ne la telefonul 0785 506 512.

Puteti sa ne trimiteţi si un mesaj prin completarea formularului de cerere de ofertă. Vă răspundem imediat (în cel mai scurt timp posibil) şi veţi fi foarte mulţumit/ă!

Proiectul Răsuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE
https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.