Este cel mai folosit procedeu de compactare a betonului. Consta in introducerea in masa betonului, cu ajutorul unor vibratoare, a unei energii (forte) de vibrare care se transmite tuturor componentilor acestuia, antrenandu-le intr-o miscare de oscilatie.

Modul de transmitere a vibratiilor la beton se realizeaza prin doua tehnici diferite – vibrare interna si vibrare externa.

Alegerea tipului de vibrare depinde de conditiile specifice ale lucrarii si mai ales de compozitia betonului proaspat (dozaj de ciment, raport apa ciment, granulozitate).

Durata vibrarii

Durata va fi cu atat mai redusa cu cat:

 • amestecul va avea lucrabilitatea mai mare (consistenta mai slaba)
 • betonul va fi mai bogat in elemente fine
 • forma granuleleor va fi mai rotunjita
 • dimensiunea maxima a granulelor va fi mai mica
 • coeficientul de armare va fi mai redus
 • frecventa oscilatiilor va fi mai mare

Intrucat stabilirea duratei optime de vibrare pt fiecare caz in parte este o problema destul de complicata, momentul terminarii compactarii poate fi considerat atunci cand se observa urmatoarele fenomene:

 • incetarea tasarii vizibile a betonului
 • suprafata betonului devine plana
 • la suprafata betonului apare laptele de ciment
 • bulele de aer inceteaza sa mai apara la suprafata betonului

Durate de vibrare orientative:
5 sec pt. betoanele fluide
20 sec—————-plastice
60 sec—————-vartoase
120 sec—————foarte vartoase

Depasirea cu mult a duratei de vibrare conduce la o cadere la fund a granulelor mari, deci la o segregare a betonului si a compromiterii proprietatilor acestuia.

Modul de lucru cu vibratorul de interior (pervibratorul)

Un vibrator de interior este compus din urmatoarele parti:

 1. capul vibratorului sau butelia
 2. excentricul care produce oscilatiile
 3. electromotor
 4. cablu de alimentare

Rotirea excentricului se face cu ajutorul unui electromotor alimentat cu un curent de joasa tensiune (42V) care poate fi incorporate in butelie sau poate fi amplasat in exterior. electromotorul este alimentat la un convertizor.In afara de vibratoarele electrice pot exista si vibratoare pneumatice si cu combustie interna.

Pozitia de lucru a vibratoarelor este cea verticala. Ele se introduc repede in beton (pt a nu antrena aer in masa betonului) si se extrag lent (5-8 cm/sec). In timpul vibrarii, buteliei i se imprima o miscare lenta de ridicare si coborare pe o inaltime de cca un sfert din lungimea ei. Este interzisa atingerea cu vibratorul a armaturilor, pieselor inglobate si a tecilor pt armaturile postintinse. Grosimea stratului vibrat nu va depasii ¾ din lungimea buteliei, iar apropierea vibratorului de cofraj sau tipar se va face la o distanta de 5 cm. In cazul in care elemental se realizeaza din mai multe straturi, vibratorul se va scufunda in stratul anterior turnat pe o adancime de 5-15 cm pt. a antrena si scoate apa de la suprafata acestuia.

Distanta dintre doua pozitii succesive va fi de 1,4R, unde R este raza de actiune a vibratorului stabilita experimental astfel:

 • se toarna betonul intr-o cutie de lemn cu inaltimea egala cu lungimea buteliei;
 • se introduce vibratorul in mijlocul cutiei si lateral se aseaza pe fata betonului o serie de tije de otel ø25 si lungime de 1 m

In cazul unor elemente subtiri si cu armature deasa, compactarea se realizeaza cu ajutorul unei lanci (o platbanda metalica) fixate pe butelia vibratorului.

Vibrarea externa – vibratiile se transmit indirect betonului (de la suprafata sa in interior) prin intermediul cofrajului, tiparului sau a unor placi sau grinzi metalice. Acest procedeu se foloseste in special la elementele prefabricate.

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.